jueves, 31 de mayo de 2007

¿Y AHORA QUE?

Pasadas ya las elecciones , entramos ahora en un torbellino de ofertas y reuniones donde , cada uno de los partidos con sus fuerzas, intereses y objetivos intentarán la conformación del mejor gobierno posible para nuestra querida y vapuleada Olesa. Los resultados se ajustan a todo aquello que más o menos se suponía:
Bajada de los componentes del tripartito con especial castigo al PSC.
Elevada abstención y … dos sorpresas inimaginables en su magnitud: el espectacular castigo de los votantes a ERC y el no menos espectacular crecimiento del Bloc.
A lo anterior se podría añadir la constatación de una de las muchas incongruencias del sistema : ¿Cómo se puede, en el caso de CiU, ganar un concejal, cuando se pierden más de 300 votos?.
Entesa ha visto evaporado su crecimiento, incorporación de OC, por el índice de abstención y por el retroceso del voto de ICV y aun manteniendo los dos concejales el resultado es deprimente de acuerdo con los objetivos que tenían.
Serán muchos y variados los análisis que intentarán desmenuzar los resultados en busca de excusas creíbles y refuerzos necesarios, pero simplificando hay dos evidencias que no necesitan mayor explicación:
Los resultados, todo y inesperados, son los que son y no van a cambiar.
En los resultados se evidencia un inequívoco deseo de cambio por parte de un importante número de electores y en no en menor medida por parte de la alta abstención habida .
La pregunta resultante es : ¿Y ahora que? Seguro que algún partido me tratará de hereje por lo que sigue, pero si nos pasamos la vida apelando a “la voluntad popular libremente expresada en las urnas”, ahora que la voluntad popular se ha manifestado de una manera tan clara, no cabe otra cosa que mandatar al Bloc, claro receptor de los votos del descontento, para liderar la constitución de un gobierno municipal que de respuesta a la petición de los olesanos (género neutro para los políticamente correctos) y reorganice la recuperación de los déficits existentes.
Anatema! dirán algunos, pero ya me explicarán Vds.:
El PSC ha sido castigado, 649 votos menos, por lo que todos no dudan en calificar como la peor gestión municipal de la época democrática.
CiU, como segunda pata del infausto tripartito, no està exenta de este castigo, 349 votos perdidos, esta coalición saca pecho por el solo hecho de haberse visto legalmente beneficiada, por la conjunción de una ley electoral que prima las mayorías i una abstención excesiva.
El resto de fuerzas, todas ellas respetables, no tienen en casi ningún caso poder de decisión, por ello el próximo gobierno es cosa de tres. ¿Fácil verdad? Pues no.
Haciendo memoria podríamos recordar que uno , entre varios, de los impedimentos de la unión de las candidaturas de la Entesa i el Bloc, fue la negativa de este último a cualquier pacto con los socialistas (connivencia lo llamaban) a pesar de que ello obligaba a obtener mayoría absoluta.
Es conocida la animadversión de los socialistas, hablo de la última candidatura, a cualquier colaboración con el Bloc.
Y no es menos conocida la mala, malísima dicen otros, relación de destacados dirigentes de CiU con sus homólogos en el Bloc.
En cualquier caso y sabiendo que nada es imposible en política, considero irracional que todo lo que el Bloc representa en este momento, no esté presente en el próximo gobierno municipal, o ,como mínimo, en la formalización de un gran acuerdo suprapartidista y a largo plazo que regule los aspectos más importantes de la gestión municipal y las necesidades más perentorias de nuestra ciudad.
El resultado en breve.
Lo iremos, si ustedes quieren, comentando.

8 comentarios:

Anónimo dijo...

Benvolgut Nacho,
He anat seguint les avolucions de les formacions polítiques a Olesa i, sobretot, darrerament per les eleccions municipals del 27 de maig.
Em sembla que el partit del qual n'ets simpatitzant i defensors és un dels principals perdedors d'aquestes eleccions, potser per les grans il·lusions que tenieu tots després d'ajuntar-vos amb d'altres formacions polítiques.
Us recomano modestament que feu una autocrítica un pèl més sincera i no tant de portes enfora.

Atentament,

Josep

Anónimo dijo...

Ya que parece que estas en el ajo y conoces cosas, por que no acabas de decir el resto de impedimentos que no hiceron posible al Bloc y Entesa ir juntos. Los olesanos deberiamos saberlo, ¿no?

Nacho Pinedo dijo...

Benvolgut Josep, no entenc l'alusió a l'autocrítica. I tant que ens ha anat malament i no hem arrivat als 3 regidors als que , honestament , hi aspiravem. El sentit de l'escrit anava més encaminat a fer visibles les dificultats que, penso, acompanyaran la creació del nou consistori i la plasmació de la voluntat de canvi expresada. L'analisi dels resultats d'una força en concret son complicats, llargs i sovint equivocats, per que tot es fonamenta en suposicions mes o menys encertades. Es mès positiu, crec, aceptar el resultat, creure, com creiem, que no hem sapigut explicar el missatge que voliem i treure de tot aixó l'experiencia que hens faci encertar més a les properes eleccións i amb una bona tasca d'oposició, guanyar la confiança dels electors

Nacho Pinedo dijo...

No se trata de conocer y explicar. Hay en cualquier negociación aspectos formales, de posicionamiento previo , etc, que pertenecen a la propia dinámica de la negociación y que no se entenderian fuera de ella. Hubo desencuentros en temas como el explicado, la manera de hacer las listas, el nombre de la nueva coalición, el cabeza de lista,tasa de basuras etc. También habia acuerdos en temas como la reforma de la gestión municipal,el urbanismo y la reforma del PGOU, etc.

Anónimo dijo...

Doncs si, amic Josep, el resultat és del tot depriment per l'Entesa.

És curiós com un dels seus membres de la llista fa una crítica a tota la resta de partits, però en les poques paraules que dedica a parlar del seu partit se'n exclou:

"aun manteniendo los dos concejales el resultado es deprimente de acuerdo con los objetivos que tenían."(será teníamos!!!)

Entre els partits perdedors (parlant en vots) trobem a PSC -649; ERC -530; Entesa -516 (sumant els vots obtinguts per iniciativa i olesa cívica al 2003) i CIU -343.
La resta ha guanyat vots.

És evident que partits com PSC o CIU s'han mantingut o han pujat regidors perquè el nº de regidors ha passat de 17 a 21; per tant no és incomprensible, de la mateixa manera que entesa ha baixat 500 vots però manté 2 regidors.

La lectura de Nacho no destaca entre d'altres lectures de "suposats" polítics. Tothom es veu guanyador o veu perdedors a la resta.
Certament, ni crec en política, ni en gent que es veu capacitada de fer de polític.

Nacho Pinedo dijo...

La meva implicació personal amb el projecte de l’Entesa es públic i notori. Es sorprenent que algú pugui deduir una voluntat d'el·ludir la responsabilitat sobre uns resultats, per una questió d'estil del redactat. Crec que en el post del 4 de juny esta prou explicat.
La meva “lectura“ no destaca entre altres, per raó de que les constatacions de la realitat han de semblar-se necessariament, a diferencia del que passa amb les interpretacions de la realitat on tothom diu la seva.
Deixam dir-te que me entristeix el fet de que proclamis, i ets lliure de fer-ho, el teu decensis envers la política i els polítics, perque es evident que la teva explicació té una bona dosis de intencionalitat política i les teves sumes així ho demostren.
La meva opinió sobre el guanyadors i perdedors, concepte que no acaba d’agradar-me, es que guanyen aquells que al final tenen capacitat d’incidir en la gestió municipal i perden els que no la tenen..
Sobre la capacitat per fer política, potser valgui la pena fer una entrada específica en el blog, un cop passats aquests dies.

Anónimo dijo...

Dius: "m'entristeix el fet que proclamis el teu decensis envers la política i els polítics, perque es evident que la teva explicació té una bona dosis de intencionalitat política i les teves sumes així ho demostren."


Que no estigui d'acord, o que critiqui les seves paraules no vol dir pas que jo tingui cap "intencionalitat política".
Que s'apiga sumar... crec que tampoc.
Com deia, crec poc en política i confio ben poc en la municipal.
Parlo com a ciutadà avergonyit per la gestió del nostre poble.

La gestió municipal dels darrers anys ha estat vergonyosa i, la veritat, poca confiança em donen les seves paraules i els seus redactats (potser s'hauria d'assessorar a l'hora de redactar).

Sento ser tan dur, però qui s'atreveix amb un blog, s'exposa a rebre respostes de tothom.

Black

Nacho Pinedo dijo...

A pams i començant per darrera:
No hem semblen especialment dures les seves opinions, tampoc se si ho haurien de ser, Peró mentre siguin respectuoses, i ho son, no tinc cap problema per enfrontar-les amb les meves. De fet aquest es l'objectiu bàsic d'aquest espai.
Estic totalment d'acord en el qualificatiu que vostè dona a la gestió municipal dels darrers anys, i cregui'm que afegiria quelcom més, i tinc clar que la major part de la responsabilitat d'aquest desgavell es dels que estan al govern. No acabo de lligar que te a veure això amb la confiança que puc transmetre amb les meves paraules i la qualitat, segur que millorable, dels meus redactats.
Respecte a l'intencionalitat política, deixi'm primer exposar el següent:
No entenc la política com una carrera de promoció personal, ho faig com un procés de participació entre iguals que permeti la presa de decisions respecte a objectius concrets, es clar que hi ha dins d'aquest procés una orientació ideològica, que correspon als criteris de les persones i que te la seva expressió principal, que no única, en els partits.
Si la política compren tot allò relacionat amb el ciutadà i l'ordenació de la ciutat, qualsevol ciutadà que emet una opinió està expressant una intencionalitat política particular, apropiada o no, respectable i debati-ble. Poso en un altre nivell diferent , ni superior ni inferior, la política que es fa en grup organitzat i que alguns anomenen política de partit. A un dels documents programàtics de l'Entesa diem : Hi ha una altre manera de fer política a l'Ajuntament. Una manera més transparent, més ètica, més sostenible, que lluiti contra les desigualtats i converteixi les places i els carrers en espais de convivència democràtica i participació ciutadana. Amb això es pot estar o no d'acord i fins i tot etiquetar-ho de càndid, però es un crit en defensa de la necessitat de comptar amb les persones, des de el compromís ètic, per la solució dels problemes comuns i aquí veiem la necessitat i la procedència de la participació en la política municipal.
Doncs bé, es en aquest sentit que atribueixo a les seves opinions, intencionalitat política, que no partidista, i quan dic que m'entristeix el seu de-censis no es per criticar-ho, no, es per que se que d'aquest de-censis, s'aprofiten ,aquests que tots dos critiquem, per seguir fent allò que no ens agrada que facin.
Respecte a les sumes, no dubto de la seva capacitat, però es molt discutible sumar els vots d'Olesa Cívica al 2003 amb els de l'Entesa, en la dinàmica partidista tothom sap que quant es sumen dues forces, es perd una part per els dos extrems d'unió. A més si analitza les llistes veurà candidats al 2003 per l'Entesa i Olesa Cívica, com candidats per el PSC i ERC al 2007.
A pesar de les discrepàncies, anava a dir que no son tantes però el desconeixement personal, me impedeix afirmar-ho, cregui'm si el dic que es per mi un plaer "discutir" amb vostè.